Hva mangler i IA-avtalen, og hva kan vi lære av EU?
6. mai kl. 8.30 til 12.00 på Scandic Sandefjord Park Hotell.
Har du ansatte som er i ferd med å forsvinne ut av arbeidslivet – uten at du vet det? Går virksomheten glipp av verdifull arbeidskraft på grunn av vanetenkning rundt rekrutteringsprosessen? Mange med nedsatt funksjonsevne står utenfor arbeidslivet. Noen kommer ikke inn, andre makter ikke å bli der. Hva kan vi gjøre med det?
EU har nettopp undersøkt hvilke tiltak som virker. På dette seminaret får du den første presentasjonen i Norge av hva de har funnet ut.
I tillegg samler vi ulike aktører for å utforske plikter og muligheter i en norsk kontekst: Sivilsamfunn, arbeidsgivere, arbeidsgiverorganisasjoner, fagbevegelse og offentlig sektor.
Dagens situasjon i Norge
Altfor mange med funksjonsnedsettelser står utenfor arbeidslivet. Noen kommer ikke inn. Andre forsvinner over i uføretrygd. Mange arbeidsgivere gjør en solid innsats, men resultatene er begrensede. Hvorfor? Hva mangler i IA-avtalen? Og hva finnes av metoder og forskning fra andre land som kan øke inkluderingen?
Rapporteringskrav eller mulighet?
EUs bærekraftsdirektiv krever at virksomheter foretar risikoanalyser når det gjelder likestilling av personer med nedsatt funksjonsevne. Det skal gjøres i dialog med de berørte. Hvilket potensiale har direktivet til å bidra til økt sosial og økonomisk bærekraft i møte med personer med nedsatt funksjonsevne? Og hva må til for å realisere det potensialet?
Ved å delta på seminaret vil du få:
- kjennskap til nye metoder for å inkludere flere – med enkle midler,
- kunnskap om hvordan virksomheten kan gjøre rapporteringkrav om til muligheter for økt sosial og økonomisk bærekraft,
- siste nytt fra EU om hvilke tiltak som virker på nasjonalt nivå – først i Norge.
Begrenset antall plasser. Pris inkl. lett servering og lunsj.
Program
8.30-9.00: Registrering, kaffe/te og lett servering
9.00-9.10: Velkommen
Konferansier Linn Fagerberg fra elektronikklyngen Electronic Coast og prosjektleder Lene Løvdal, Egalia senter mot diskriminering.
9.10-9.30: Vaneutfordring som metode i møte med syns- og hørselshemmede
Jan Joakimsen, leder Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Vestfold, Sølvi Ørstenvik, styremedlem, Norges Blindeforbund, Vestfold fylkeslag, og Lene Løvdal, prosjektleder og fagansvarlig jurist, Egalia senter mot diskriminering.
9.30-9.50 “Vi kan ikke se at dette er noe problem hos oss.” Gapet mellom ledelsens oppfatninger og erfaringene til folk med nedsatt funksjonsevne.
Martine Therece Verlien, Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) Vestfold.
9.50-10.00: Hva har bedriftene å tape – og vinne? Tall og fakta om omfang og økonomiske konsekvenser
Marit Winjor, seniorrådgiver, Hørselshemmedes Landforbund (HLF) og Stian M. Innerdal, nestleder interessepolitisk avdeling, Norges Blindeforbund.
10.00-10.15: Pause
10.15-10.35: Ut av boksen: Nye metoder for jobbdesign og rekruttering.
Ole Thomas Talset, leder for avdeling for arbeid og helse, NAV Vestfold og Telemark.
10.35-11.00: Hva kan vi lære av EU? Analyser av effekten av ulike inkluderingstiltak i alle EU og EØS-land, og metoder for risikostyring
Lene Løvdal, jurist og prosjektleder, Egalia senter mot diskriminering og norsk representant i nettverkene European Disability Expertise og European Equality Law Network (non-discrimination), som rapporterer til Europakommisjonen om norske myndigheters gjennomføring av likestillingsdirektiver.
11.00-11.15 Pause
11.15-11.45: Panelsamtale: Gode eksempler og muligheter
Sølvi Ørstenvik, styremedlem, Norges Blindeforbund, Vestfold fylkeslag.
Kristin Saga, regiondirektør, NHO Vestfold og Telemark.
Tove Rita Melgård, avdelingsnestleder samfunnspolitisk avdeling, Fellesforbundet.
Terje Nystrøm, Conference manager, Scandic Park Sandefjord.
11.45-12.00 Avslutning og informasjon om kommende aktiviteter i prosjektet
Lene Løvdal, prosjektleder, Egalia senter mot diskriminering.
Fra 12: Lunsj
Om du har spørsmål, kontakt prosjektleder Lene Løvdal på [email protected]. For spørsmål om faktura, kontakt Astrid på [email protected].
Tilrettelegging
Seminaret er tilrettelagt for syns- og hørselshemmede med bl.a. skrivetolk, teleslynge og veiledning av innledere.
Scandic jobber systematisk med universell utforming og tilrettelegging, noe du kan lese mer om her: Spesielle behov | Scandic Hotels. Arrangørene og hotellet har samarbeidet tett i forkant av seminaret for å sikre best mulig tilgjengelighet, med særlig fokus på syn og hørsel. Meld fra i påmeldingsskjemaet om du har matallergier eller det er noe annet vi bør være oppmerksomme på for at du skal ha det bra på seminaret.
Om prosjektet og arrangørene
Seminaret er en del av prosjektet «Funksjonsmangfold og bærekraft». Målet er å utvikle nye metoder for økt inkludering av personer funksjonsnedsettelser ved å bruke de beste juridiske og forskningsbaserte verktøyene i sammenheng. Dette innebærer bl.a. å ta konsekvensen av funksjonsmangfold gjennom strategisk innsats, i dialog med de det gjelder, slik bærekraftsdirektivet anviser.
Dette er et pilotprosjekt, hvor Vestfold og omegn er først ute. På sikt vil verktøyene utvides til andre typer funksjonsnedsettelser.
Gjennom samarbeid med teknologiklyngen Electronic Coast er prosjektet særlig rettet inn mot teknologibedrifter, men er også åpent for andre typer virksomheter. Prosjektet er et samarbeid mellom Hørselshemmedes landsforbund, Norges Blindeforbund og Likestillingssenteret KUN, og ledes av Egalia senter mot diskriminering. Egalia er et kompetansesenter for juss, likestilling og sosial bærekraft, hvor alt overskudd går til gratis rettshjelp. Prosjektet er delvis støttet av BufDir.
Kommende kurs
# 1: Risikofaktorer i arbeidsmiljøet | Høsten 2025, oppstartsseminar 16. september 2025, deretter tre digitale samlinger.
# 2: Rekruttering og karrieremuligheter | Våren 2026, oppstartseminar 20. januar 2026, deretter tre digitale samlinger.
# 3: Kunder og lokalsamfunn | Dato kommer
Alle oppstartsseminarene er planlagt avholdt på Scandic Park Sandefjord. Resten av undervisningen er digital og kan tilpasses en travel hverdag.