Hopp til innholdet

Rettshjelp

Om du opplever noe du tenker er eller kan være diskriminering har du mange muligheter. Samtidig er det vanskelig når man står midt oppe i noe som er vanskelig å tenke rasjonelt. Av og til hjelper bare å kunne snakke høyt med noen om det man opplever, for å få det såpass på avstand at det blir mulig å se hva man skal gjøre videre. Kontakt oss gjerne her, på e-post eller telefon, eller send oss en melding på Facebook, så kan vi ta en uforpliktende samtale om hvilke muligheter du har. Og hvem som kan hjelpe deg.

Vi kan mye om hva jussen sier. Men det er ikke alltid den gir et fasitsvar. Overraskende få ganger, om vi skal være ærlige. Så det å kunne snakke gjennom hva det er som har skjedd (faktum, på jussisk), med noen som kan koble det med jussen, og så få drøftet de praktiske mulighetene man har, kan være gull verdt for å komme noen steg videre.

Det er viktig å være klar over at Likestillings- og diskrimineringsombudet gir god veiledning, også i enkeltsaker, og de gir råd helt gratis. De har mye materiell på sine nettsider om diskriminering, hva det er, hva man kan gjøre, og de holder også kurs som er åpne for alle.

Vi i Egalia tilbyr rådgivning, og om nødvendig vil vi etterhvert kunne hjelpe deg med å ta saken din til nemnda eller til en domstol. Eller til politiet, om det er noe vi sammen med deg mener er nødvendig.

Vårt store mål er å kunne tilby rettshjelp til alle. Helt gratis. Men, vi har ingen offentlige tilskudd, og vi er fortsatt i en etableringsfase. Vi må derfor i utgangspunktet ta betalt for det vi gjør, også rettshjelp. Samtidig er vi klar over at ikke alle har ressurser til å betale for rettshjelp. Vi forsøker gi gratis rettshjelp i noen saker, avhengig av kapasitet. Om ikke vi har mulighet til å hjelpe direkte kan vi peke deg i riktig retning, eller opprette kontakt med noen som kan det. Bruk gjerne kontaktskjemaet vårt eller send en e-post, så tar vi kontakt med deg.

Er du under 18 år og lurer på noe rundt diskriminering eller trakassering? Kontakt oss på e-post, Facebook eller via telefon om du lurer på noe. (Joda, vi vet Facebook er oldschool. Det er også vi. Men vi kommer andre steder, vi lover! Vi må bare få litt hjelp til det først.) Når du er under 18 år er du i teorien veldig godt vernet mot diskriminering, det er nemlig en del «ekstra» rettigheter for alle som er under 18 år. For eksempel gjelder Barnekonvensjonen bare for dere. Og den står sterkere enn nesten alle andre lover i Norge!

To gutter som smiler.

Vi gjør oppmerksom på at rådgivningen vår er begrenset til brudd på gjeldende diskrimineringslov, og at vi av kapasitetshensyn ikke kan følge opp alle henvendelser. Men vi gjør vårt ytterste for å svare deg så snart vi kan. Uansett!